لایه برداری

لایه برداری پوست به فرآیندی گفته می‌شود که در آن سلول‌های مرده از سطح پوست برداشته می‌شوند. به طور کلی این کار به صورت فیزیکی یا شیمیایی انجام می‌شود. در روش‌های فیزیکی خانگی (مثل اسکراب‌ها) یا کلینیکی (مثل میکرودرم ابریژن) با شیوه‌های خاصی سطح پوست را ماساژ می‌دهیم تا سلول‌های مرده به شکل سایشی از روی پوست کنده شوند. در روش شیمیایی، به کمک لایه بردارهای شیمیایی اتصال سلول‌های مرده به پوست را شل می‌کنیم تا از سطح پوست جدا شوند.
پوست ما به طور طبیعی هر ۳۰ روز یکبار سلول‌های مرده را از خود جدا می‌کند تا جا برای رشد و تقسیم سلول‌های جدید باز شود. گاهی سلول‌های مرده به طور کامل نمی‌ریزند. اگر سلول‌های مرده روی پوست جمع شوند، نتیجه‌اش خشکی، پوسته پوسته شدن و انسداد منافذ پوستی است. لایه برداری پوست به شما کمک می‌کند که این اتفاق‌ها نیفتد.
اگر در مورد خاصیت‌های لایه برداری شک دارید یا نمی‌دانید چه شیوه‌های ایمن و موثری برای این کار وجود دارد، نگران نباشید. امروز می‌خواهیم بحث لایه برداری و روش‌های مناسب آن را برای شما توضیح دهیم.
لایه برداری چه خواصی برای پوست دارد؟
لایه برداری از چند طریق باعث زیبایی پوست شما می‌شود:
• طبق گفته‌ی آکادمی درماتولوژی آمریکا، لایه برداری پوست به شکل موثری باعث درخشندگی و بهبود تاثیرات محصولات مراقبت از پوست می‌شود. چرا که با از بین رفتن سلول‌های مرده، کرم‌ها و سایر محصولات موضعی مراقبتی بهتر جذب پوست می‌شوند.
• لایه برداری منظم می‌تواند باعث پیشگیری از انسداد منافذ پوستی و کاهش آکنه‌ها و جوش‌ها شود.
• لایه برداری در بلند مدت می‌تواند تولیدات کلاژن پوست را افزایش دهد. کلاژن عامل اصلی زیبایی، درخشش و جوانی پوست شما است. افزایش این پروتئین باعث بهبود انعطاف‌پذیری پوست و کاهش خطوط ظریف پوستی و افتادگی پوست می‌شود.

لایه برداری فیزیکی پوست

لایه برداری فیزیکی، باسابقه‌ترین روش لایه‌برداری است. کیسه‌های آبی رنگ ضخیم و سفیداب که از ایام قدیم در حمام‌های ایرانی حضور داشته‌اند، در واقع ابزارهایی برای لایه برداری هستند. برای لایه برداری فیزیکی راه‌های بسیار زیادی وجود دارد. می‌توانید یک لیف یا اسکراب را به صورت دایره‌وار روی صورت خود بکشید تا لایه‌هایی از روی پوست شما برداشته شود. خوبی لایه برداری فیزیکی سادگی انجام آن است. یادتان باشد که هدف ما در لایه برداری این نیست که لپ‌هایمان گل بیندازد یا پوستمان قرمز شود. قرمزی یا سوزش پوست متعاقب لایه برداری خانگی می‌تواند ناشی از آسیب دیدن پوست باشد پس لازم نیست پوست خود را بسابید! حرکات دایره‌وار ملایم روی صورت به اندازه‌ی کافی موثرند.
برای انجام لایه برداری فیزیکی در خانه می‌توانید از اسکراب‌های آماده استفاده کنید یا از شیوه‌های ساخت اسکراب خانگی که به فراوانی در اینترنت موجود هست کمک بگیرید. همچنین می‌توانید از لیف‌ها، پن‌ها یا پدهای لایه بردار استفاده کنید. اسکراب‌ها در داروخانه و فروشگاه‌های لوازم آرایشی فروخته می‌شوند و حالتی شبیه به کرم دارند. حواستان باشد که اسکراب‌های صورت و بدن با هم متفاوت‌اند و اسکراب‌های بدن معمولاً قوی‌ترند. برخی از اسکراب‌ها به طور اختصاصی برای انواع پوست طراحی شده‌اند که مثلاً اگر پوست حساسی دارید، بهتر است اسکراب مناسب پوست حساس تهیه کنید.
لایه برداری شیمیایی پوست

در لایه برداری شیمیایی معمولاً از اسیدهای ضعیف، رتینول‌ و آنزیم‌هایی برای لایه برداری پوست استفاده می‌شود. این روش‌ها نیز مثل لایه برداری فیزیکی به دو شکل خانگی و کلینیکی قابل اجرا هستند.
برای لایه برداری شیمایی در خانه می‌توانید از لایه بردارهای شیمیایی موجود در بازار استفاده کنید یا گشتی در اینترنت بزنید و روش‌های ساخت یک لایه بردار شیمیایی با مواد موجود در آشپزخانه را یاد بگیرید. به طور کلی لایه بردارهای شیمیایی خانگی (اگر به شکل درستی استفاده شوند) بسیار موثرتر از لایه برداری فیزیکی خانگی هستند.
انواع لایه بردارهای شیمیایی

آلفا هیدروکسی اسیدها (AHA)
این اسیدها شامل گروهی از اسیدهای محلول در آب هستند که معمولاً از میوه‌های قندی استخراج می‌شوند. معروف‌ترین AHAها عبارت‌اند از:
• گلیکولیک اسید که از نیشکر استخراج می‌شود
• لاکتیک اسید که در شیر و برخی سبزیجات وجود دارد
• سیتریک اسید که در مرکبات یافت می‌شود
• تارتاریک اسید که در انگورها وجود دارد
• مالیک اسید که از سیب استخراج می‌شود
این اسیدها کمک می‌کنند که لایه‌ای از روی پوست صورت برداشته شود تا سلول‌های جدید و یکدست‌تر از نظر رنگ جای سلول‌های قدیمی را بگیرند. نسبت به سایر اسیدهای استفاده شده برای لایه برداری پوست ، AHAها عملکرد سطحی‌تری دارند.
بسته به نوع اسید استفاده شده، AHAها می‌توانند در رفع مشکلات زیر کمک کنند:
• لکه‌های تیره‌ی پوستی مانند لکه‌های ناشی از افزایش سن، ملاسما و اسکارها
• منافذ پوستی بزرگ
• خطوط ظریف و چروک‌های سطحی (تاثیر کم)
• ناهماهنگی در رنگ پوست


بتا هیدروکسی اسیدها (BHA)
این اسیدها محلول در چربی هستند می‌توانند تا عمق فولیکول‌های مو نفوذ کنند و چربی اضافی و سلول‌های مرده را از درون منافذ پوستی خارج سازند. بتا هیدروکسی اسیدها بیشتر برای درمان آکنه و آسیب‌های پرتوهای مضر آفتاب استفاده می‌شوند. معروف‌ترین BHA، سالیسیلیک اسید است که عمدتاً در درمان آکنه استفاده می‌شود ولی برای بهبود قرمزی و التهاب کلی پوست هم مفید است.
رتینوئیک اسید
رتینوئیک اسید نوعی رتینوئید است و از مشتقات ویتامین A محسوب می‌شود. این لایه بردارها معمولاً در کلینیک‌ها استفاده می‌شوند و کمتر در تولید محصولات لایه بردار خانگی کاربرد دارند. رتینوئیک اسید نسبت به BHA لایه برداری عمقی‌تری انجام می‌دهد و برای رفع جای زخم یا اسکار، لکه‌ها و خطوط پوستی موثر است.
اسید تراپی چیست؟

اسیدها یکی از مفیدترین مواد طبیعی برای سلامت و زیبایی پوست محسوب می‌شوند که کاربرد وسیعی در صنعت پوست، مو و زیبایی دارند. پزشکان از انواع اسیدها استفاده می‌کنند تا با لایه‌برداری، آب‌رسانی، پاکسازی و جوانسازی پوست، آن را زیبا، شاداب و درخشان‌تر کنند.
اسید تراپی به همین تکنیک گفته می‌شود و در تعریفی ساده به معنای استفاده از اسید برای مراقبت از پوست است. از اسید تراپی برای درمان آکنه، اسکار، جای جوش، رفع تیرگی‌های پوست، جوانسازی، آب‌رسانی و حتی بهبود چین و چروک استفاده می‌شود.
با انواع اسیدهای مورد استفاده در اسید تراپی آشنا شوید:
حالا که دانستید اسید تراپی چیست، بد نیست که با اسیدهای مورد استفاده در مراقبت از پوست و کاربرد آن‌ها هم آشنا شوید. در ادامه با انواع اسید به تفکیک کاربرد آشنا خواهید شد:
از بین بردن آکنه
سالیسیلیک اسید معروف‌ترین و بهترین اسیدی است که برای از بین بردن آکنه صورت مورد استفاده قرار می‌گیرد. این اسید توانایی بالایی در لایه‌برداری از پوست و شفاف‌سازی آن دارد و به همین دلیل از بزرگ شدن منافذ جلوگیری می‌کند. کافیست نگاهی به محصولات مراقبت از پوستتان بیندازید و ترکیبات آن را بخوانید. اکثر محصولات مراقبت از پوست‌های دارای آکنه، حاوی درصد کمی سالیسیلیک اسید است که معمولا بین 0.5 تا 2 درصد غلظت دارد.
سالیسیلیک اسید همچنین در غلظت‌های بالاتر به‌عنوان لایه‌بردار قدرتمند برای درمان آکنه، اسکار آکنه، ملاسما، آسیب‌های ناشی از نور خورشید و لکه‌های پیری در کلینیک‌های زیبایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
این اسید آنقدر موثر است که در محلول‌های حذف زگیل هم کاربرد دارد و خواص ضد التهابی‌ آن هم به اثبات رسیده است.

جوانسازی پوست

گلیکولیک اسید نوعی از اسیدهای آلفا هیدروکسی است که در مراقبت از پوست استفاده می‌شود. این اسید از نیشکر به دست می‌آید و مولکول‌های آن کوچکترین سایز را در خانواده آلفا هیدروکسی اسیدها دارند. به همین دلیل به سادگی وارد پوست می‌شود و تاثیر قدرتمندی هم بر جا می‌گذارد.
گلیکولیک اسید عامل فوق‌العاده‌ای در جوانسازی پوست و معکوس کردن روند پیری محسوب می‌شود. از گلیکولیک اسید برای لایه‌برداری از پوست، کاهش خطوط ریز، جلوگیری از بروز آکنه، محو شدن لکه‌های تیره، افزایش ضخامت پوست و یکدست کردن بافت و رنگ پوست استفاده می‌شود. به همین دلیل احتمالا این اسید را هم در ترکیبات اولیه بسیاری از محصولات زیبایی و مراقبت از پوست پیدا کنید.
از این اسید در سالن‌های زیبایی و کلینیک‌های مراقبت از پوست، به همراه میکرودرم ابریژن یا میکرونیدلینگ استفاده می‌شود. البته به خاطر داشته باشید که استفاده از گلیکولیک اسید حساسیت پوست به نور خورشید را افزایش می‌دهد و اگر از این محصول در اسیدتراپی استفاده کردید، حتما به‌صورت مرتب کرم ضدآفتاب بزنید.

لایه برداری و بستن منافذ پوست

اسید ماندلیک هم مانند گلیکولیک اسید از خانواده آلفا هیدروکسی اسید است و از بام تلخ به دست می‌آید. این اسید به خاطر خاصیت لایه‌برداری، ضدجوش و همچنین یکدست کردن رنگدانه‌های پوست در اسیدتراپی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
البته اسید ماندلیک ساختار مولکولی بزرگتری نسبت به گلیکولیک اسید دارد و در عمق پوست نفوذ نمی‌کند؛ به همین دلیل کمتر از گلیکولیک اسید پوست را تحریک می‌کند و بسیاری از متخصصین ترجیح می‌دهند که از آن در لایه‌برداری استفاده کنند.

خداحافظی با جوش به وسیله اسیدتراپی

اسید آزلائیک یکی از بهترین اسیدهای مورد استفاده در مبارزه با آکنه محسوب می‌شود. از این اسید حداقل سه دهه برای زیباسازی پوست صورت استفاده می‌شد. این اسید پوست را شفاف می‌کند، باکتری‌های آن را از بین می‌برد و باعث کاهش التهاب پوست می‌شود.
اگر نگاهی به کرم‌های شب و روز مراقبت پوستی بیندازید، متوجه وجود این اسید در غلظت‌های 15 تا 20درصدی در فرمولاسیون آن‌ها خواهید شد. این اسید عوارض جانبی بسیار محدودی دارد، البته ممکن است در پوست‌های حساس منجر به بروز سوزش، پوسته‌پوسته شدن یا قرمزی شود.
از این اسید در اسید تراپی هم استفاده می‌شود تا پوست روشن یا علائم لک و هایپرپیگنتاسیون بعد از درمان آکنه از بین برود. گاهی پزشکان از ترکیب این اسید با رتینوئید (ویتامین A) استفاده می‌کنند.

روشن شدن پوست

کوجیک اسید قهرمان روشن‌کنندگی پوست است و به‌صورت گسترده در اسیدتراپی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده از تخمیر برنج به دست می آید و در کشورهای شرق آسیا محبوبیت زیادی دارد.
از کوچیک اسید در پاک‌کننده‌ها و سرم‌های روشن کننده با غلظت 1 تا 4 درصد پیدا می‌شود. البته درنظر داشته باشید که این اسید بسیار تحریک‌کننده است و ممکن است با هر پوستی سازگار نباشد.
ضد پیری
اسکوربیک اسید که رایج‌ترین شکل آن ویتامین C است، یکی دیگر از اسیدهای محبوب محسوب می‌شود که به‌‌صورت گسترده در محصولات مراقبت از پوست مورد استفاده قرار می‌گیرد.
این اسید می‌تواند جایگزین مناسبی برای هیدروکینون در درمان ملاسما باشد. البته درنظر داشته باشید که اسکوربیک اسید در ترکیب با آب و اکسیژن بسیار ناپایدار می‌شود و ممکن است در شکل منیزیم آسکوربیل فسفات یا تترا ایزوپالمینتول در فرمولاسیون محصولات مراقبت از پوست مورد استفاده قرار بگیرد.
سایر اسیدهای اسیدتراپی
اسیدهای کمتر محبوبی وجود دارند که می‌توانند در اسیدتراپی مورد استفاده قرار بگیرند. ممکن است در فرمولاسیون بخشی از محصولات مراقبتی به این مواد بربخورید:
• اسید لاکتیک
• سیتریک اسید
• مالیک
• تارتاریک AHA
• اسید تری کلرواستیک
• اسید لیپوئیک
• اسید آلگورونیک

در آخر؛ از کدام اسید در اسید تراپی استفاده کنیم؟

انتخاب برای مراقبت از پوست کمی سخت است و به تخصص نیاز دارد. البته اولین قدم برای انتخاب اسید مناسب این است که بدانید قرار است چه مشکلی از پوست را برطرف کنید. لیست زیر با توضیح بهترین اسید برای هر مشکل به شما کمک می‌کند محصول موردنظرتان را راحت‌تر انتخاب کنید:

پوست‌های مستعد آکنه:

اسید آزالئیک، سالیسیلیک اسید، اسید گلیکولیک، اسید لاکتیک، اسید ماندلیک

جوانسازی پوست:

اسید لاکتیک، اسید اسکوربیک، اسید فرولیک

محو شدن رنگدانه‌های ناهمگون پوست:

کوجیک اسید، آزلاویک اسید، اسید گلیکولیک، اسید لاکتیک، اسید لنولئیک، اسید اسکوربیک، اسید فرولیک
در انتها به یاد داشته باشید که تنها مجاز هستید از غلظت‌های پایین این اسید برای اسید تراپی در منزل استفاده کنید و برای غلظت‌های بالاتر به تخصص پزشک نیاز دارید، چون این غلظت‌های بالا می‌توانند باعث تحریک پوست شوند. همیشه قبل از استفاده از محصولات حاوی اسید، آن را روی بخشی از پوستتان آزمایش کنید تا مطمئن شوید که به محصول موردنظر حساسیت ندارید.

با مراجعه به مرکز پوست ما از کلیه خدمات لایه برداری و اسید تراپی استفاده کرده و پوستی شاداب و جوان را تجربه کنید همین حالا تماس بگیرید.